franta

Traditii de craciun in franta

Traditii de craciun in franta

Introducere in Traditiile de Craciun din Franta

Craciunul in Franta este sarbatorit cu mult fast si un profund respect pentru traditii. Aceasta perioada a anului aduce cu sine nu doar bucuria reunirii familiei, ci si o serie de obiceiuri si ritualuri care dateaza de sute de ani. De la decoratiuni specifice pana la mese festive, francezii pastreaza cu sfintenie spiritul Craciunului, imbogatindu-l cu o eleganta caracteristica.

Decoratiuni si Pregatiri de Sarbatoare

In Franta, pregatirile pentru Craciun incep de la inceputul lunii decembrie, atunci cand orasele se imbraca in straie de sarbatoare. Strazile sunt decorate cu lumini stralucitoare si coroane de brad, iar vitrinele magazinelor sunt aranjate festiv, atragand privirile trecatorilor. Pe langa decoratiunile exterioare, fiecare casa isi are propriul brad de Craciun, impodobit cu globuri, lumini si diverse ornamente, adesea handmade. De asemenea, este foarte populara instalarea de crengute de vasc la intrarea in casa, simbol al norocului si protectiei.

Un alt element decorativ traditional este "creche", un fel de scena a Nasterii, care reprezinta adesea un punct central in decoratiunile de Craciun din casele francezilor. Aceste creche-uri pot fi extrem de elaborate, continand figurine care reprezinta scena nasterii lui Iisus, impreuna cu figurinele pastorilor, a magilor si a animalelor din iesle. Multe familii colectioneaza figurine pentru creche de-a lungul multor ani, unele fiind adevarate opere de arta.

Bucate Traditionale de Craciun

Masa de Craciun este unul dintre cele mai asteptate momente ale sarbatorii. In Ajunul Craciunului, francezii se aduna la o masa bogata, cunoscuta sub numele de "Le Reveillon". Aceasta masa poate dura pana tarziu in noapte si include feluri de mancare precum foie gras, stridii, somon afumat si diverse tipuri de carne, de la curcan pana la friptura de vita. Nu lipsesc nici branzeturile fine, o mandrie a gastronomiei franceze.

Dulciurile joaca de asemenea un rol central in festivitati. "La buche de Noel", un desert traditional in forma de bustean, este probabil cel mai cunoscut. Acesta este un rulou de tort umplut cu crema, acoperit cu ciocolata sau crema de castane, decorat astfel incat sa semene cu un bustean de lemn, reflectand traditia veche a arderii unui trunchi de copac in semineu in Ajunul Craciunului.

Traditii si Obiceiuri Specifice

Una dintre cele mai frumoase traditii de Craciun din Franta este "Marche de Noel", sau Targul de Craciun. Aceste targuri, care se gasesc in majoritatea oraselor mari, sunt locuri pline de viata, unde localnicii si turistii pot cumpara cadouri de Craciun, decoratiuni si pot degusta produse traditionale. Atmosfera este intotdeauna festiva, cu muzica de Craciun si mirosuri apetisante de vin fiert si castane coapte.

In seara de Ajun, copiii francezi obisnuiesc sa lase pantofii sau cizmele la semineu, asteptand ca Mos Craciun, cunoscut sub numele de "Pere Noel", sa le umple cu cadouri. De asemenea, este o traditie ca in noaptea de Craciun, copiii sa lase pe fereastra morcov pentru renii lui Pere Noel si un pahar de vin pentru a-l incalzi pe bunul mos in timp ce acesta calatoreste prin frigul noptii.

Craciunul in Regiunile Frantei

Desi multe traditii de Craciun sunt comune in intreaga Franta, exista si obiceiuri specifice fiecarei regiuni. De exemplu, in Alsacia, regiune influentata puternic de cultura germana, Craciunul este sarbatorit cu un entuziasm deosebit, orasele fiind cunoscute pentru Targurile lor de Craciun pitoresti si vibrant colorate. In Provence, traditia "les treize desserts" (cei treisprezece deserturi) este respectata cu sfintenie, fiecare desert simbolizand pe Isus si cei doisprezece apostoli.

In zonele montane, cum ar fi Alpii francezi, Craciunul vine cu traditii de iarna, cum ar fi colindatul si constructia de igluuri. Aceste activitati nu doar ca aduc comunitatile impreuna, dar creeaza si o atmosfera magica, specifica sarbatorilor de iarna.

Traditiile de Craciun din Franta sunt o dovada a bogatiei culturale si a profunzimii spirituale a acestei natiuni. De la decoratiuni si mese festive, pana la traditii regionale si targuri de Craciun, francezii inteleg sa celebreze aceasta perioada a anului cu multa pasiune si eleganta. Craciunul in Franta este cu adevarat o experienta memorabila, plina de bucurie, comuniune si reflectie.