traditii romanesti

Datini traditii si obiceiuri romanesti in luna decembrie

Introducere in traditiile lunii decembrie

Decembrie este luna in care Romania pulseaza la unison cu o serie de traditii si obiceiuri stravechi, transmise din generatie in generatie. Aceasta luna este marcata de sarbatori importante precum Craciunul, dar este bogata si in alte manifestari culturale care infrumuseteaza sfarsitul fiecarui an. Traditiile din decembrie nu sunt doar modalitati de a celebra, ci si de a pastra vie legatura cu radacinile si istoria comunitatilor locale.

Sfantul Nicolae – protectorul copiilor

Pe 6 decembrie, in Romania se sarbatoreste Sfantul Nicolae, o zi dedicata in special copiilor. Considerat protectorul celor mici, Sfantul Nicolae vine in ajun, pe 5 decembrie, si lasa daruri in ghetutele pregatite de copii. Pentru acest obicei, copiii trebuie sa isi lustruiasca incaltamintea si sa o aseze la fereastra sau la usa, sperand ca Sfantul Nicolae le va umple ghetutele cu dulciuri, fructe si, uneori, micute jucarii. Exista si obiceiul de a oferi cadouri persoanelor care poarta numele sfantului, iar in unele comunitati se organizeaza procesiuni sau slujbe speciale in cinstea lui.

Ignatul – pregatirea pentru Craciun

Apropierea Craciunului este marcata de un alt obicei important cunoscut sub numele de Ignat. Aceasta traditie are loc pe 20 decembrie si este ziua in care se sacrifica porcul de Craciun. Este un moment important in pregatirile pentru sarbatorile de iarna, reflectand abundenta si generozitatea. In ziua de Ignat, familiile se aduna pentru a pregati carnea de porc in diverse moduri, creand produse traditionale romanesti precum caltabosi, sangerete sau carnati. Procesul este adesea insotit de cantec, joc si voie buna, toate acestea consolidand legaturile comunitare si familiale.

Colindele – vestitori ai Nasterii Domnului

Colindele - vestitori ai Nasterii Domnului

In perioada premergatoare Craciunului, unul dintre cele mai frumoase obiceiuri romanesti este colindatul. Grupuri de copii, tineri sau adulti, imbracati in straie traditionale, umbla din casa in casa, vestind Nasterea Domnului prin cantec. Acestia sunt primiți cu ospitalitate de gazde, care le ofera colindatorilor produse de sezon precum mere, nuci, covrigi si, nu in ultimul rand, bani. Repertoriul de colinde variaza de la regiune la regiune, dar mesajul de bucurie si speranta este universal in aceste cantece. O colinda populara in multe zone ale tarii este “O, ce veste minunata!”, care aduce vestea nasterii lui Isus in Betleem.

Craciunul – apogeul sarbatorilor de iarna

Craciunul, sarbatoarea Nasterii Domnului, este punctul culminant al lunii decembrie si se sarbatoreste in Romania cu mare fast. In ajunul Craciunului, familiile se reunesc la cina, unde se servesc preparate traditionale precum sarmalele, carnati de casa, cozonaci si, bineinteles, vin fiert cu scortisoara si cuisoare. In multe case, se pastreaza obiceiul impodobirii bradului de Craciun si al pregatirii praznicului, unde se povesteste despre nasterea lui Isus, reflectand semnificatia spirituala a sarbatorii. Ziua de Craciun aduna membrii familiei la un loc, continuand celebrarea cu jocuri, cantari si impartasirea darurilor.

Anul Nou – intampinarea noului cu speranta si bucurie

Ultima mare sarbatoare din decembrie este Revelionul, momentul in care romanii isi iau ramas bun de la anul care a trecut si intampina cu speranta noul an. Traditiile de Anul Nou sunt diverse si includ obiceiuri precum Sorcova, cand copiii merg cu o creanga decorata din casa in casa, urandu-le oamenilor un an nou plin de sanatate, fericire si prosperitate. De asemenea, nu lipseste obiceiul de a purta straie noi si de a manca preparate specifice care simbolizeaza abundenta, precum lintea sau fasolea, considerate a aduce prosperitate. La miezul noptii, focurile de artificii lumineaza cerul, semn al bucuriei si sperantei pentru anul ce vine.

In concluzie, luna decembrie este o perioada plina de culoare si caldura umana in Romania, fiecare regiune cu particularitatile ei, dar toate impartasind un fond comun de traditii si obiceiuri care aduc oamenii impreuna. Aceste traditii nu numai ca infrumuseteaza sarbatorile, dar sunt si o punte intre trecut, prezent si viitor, mentinand vie identitatea culturala a romanilor.