icoana

Traditii de sfantul andrei

Traditii de sfantul andrei

Introducere in Traditiile de Sfantul Andrei

Sfantul Andrei, cunoscut in popor drept ocrotitorul Romaniei, este sarbatorit in fiecare an pe data de 30 noiembrie. Este unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus si frate al Sfantului Petru. Legenda spune ca a predicat pe teritoriurile actualei Romanii, marcand inceputul crestinismului in aceasta zona. Traditiile legate de aceasta zi sunt variate si pline de simbolism, reflectand credintele si sperantele oamenilor.

Superstitii si obiceiuri de Sfantul Andrei

Una dintre cele mai raspandite superstitii de Sfantul Andrei este aceea ca in aceasta noapte se deschid cerurile si spiritele strabunilor pot comunica cu cei vii. De asemenea, se crede ca este o noapte propice pentru descoperirea farmecelor si a vrajilor, precum si pentru diverse rituri de protectie impotriva spiritelor rele sau a strigoilor. De Sfantul Andrei, oamenii ung ferestrele si usile cu usturoi pentru a tine la distanta aceste creaturi nefaste.

Un alt obicei este cel al semanatului de grau in vase mici de lut, simbolizand speranta pentru un an nou bogat si fertil. Modul in care graul germina pana la Craciun ofera predictii despre cum va fi anul agricol ce urmeaza. Firul sanatos si drept sugereaza un an prosper, in timp ce firul slab indica un an mai putin roditor.

Ritualuri de ghicit in noaptea de Sfantul Andrei

Noaptea de Sfantul Andrei este, de asemenea, un prilej pentru fetele nemaritate sa isi ghiceasca ursitul. Una dintre metode este aceea de a pune 41 de boabe de grau sub perna, iar daca viseaza un barbat aducand apa, acesta va fi viitorul sot. Alte forme de divinatie includ punerea unui fir de busuioc sub perna, care ar trebui sa aduca in vis imaginea ursitului.

Un rit mai putin cunoscut, dar practicat in unele regiuni, este cel al "furatului portilor". Tinerii din sat fura portile caselor fetelor nemaritate si le ascund. Acest obicei simbolizeaza trecerea fetelor la statutul de femei maritate, iar recuperarea portii de catre familie se face uneori in schimbul unor daruri simbolice.

Preparate traditionale de Sfantul Andrei

In materie culinara, Sfantul Andrei este prilej de sarbatoare si bucurie, asa ca multe preparate specifice sunt pregatite. Peste este adesea ales pentru cina, simbolizand pestele, care este asociat cu apostolul Andrei. In unele zone ale Romaniei se prepara plachia, un fel de mancare pe baza de peste cu legume si mult usturoi. De asemenea, este populara coliva, care este preparata din grau fiert, zahar si nuci, menita sa aduca aminte de legatura stransa cu natura si cu ciclul vietii.

Alte preparate care nu lipsesc sunt turtele cu seminte de mac sau susan, simbolizand fertilitatea si multa belsug in casa. In unele familii se respecta si obiceiul de a nu se manca carne in aceasta zi, pastrand post asa cum obisnuia si Sfantul Andrei.

Simboluri si semnificatii

Sfantul Andrei nu este doar o sarbatoare plina de obiceiuri pagane, ci si un moment de reamintire a crestinismului primar si a jertfei apostolului pentru raspandirea cuvantului lui Iisus. Crucea in forma de X, cunoscuta sub numele de Crucea Sfantului Andrei, este un simbol puternic in iconografia crestina, reprezentand modul in care apostolul a fost martirizat, deoarece nu s-a considerat vrednic sa fie rastignit in aceeasi maniera ca Iisus.

Cultul Sfantului Andrei in Romania se imbina astfel cu elemente de ritual pagane, reflectand o sinteza intre credinta ancestrală si cea crestina, care are scopul de a proteja, purifica si pregati comunitatea pentru venirea iernii si a unui nou ciclu anual.